Historien om Nackspegeln

IMG_2527

Bostadsrättsföreningen Nackspegeln

Till det yttre ser fastigheterna i kvarteret Nackspegeln ut som när de byggdes mellan åren 1953 och 54. Hyreshusen uppfördes i tidstypisk 50-tals arkitektur av Riksbyggen som också ägde husen. Efter ett par decennier köptes fastigheterna av Wilborgs Fastighetsbolag som i juni 2003 skrev under köpeavtalet med bostadsrättsföreningen Nackspegeln.

Drygt ett halvår tidigare togs det första steget i den process som ledde fram till ägarbytet. I oktober 2002 kallade Wilborgs till ett första informationsmöte i Fruängens kyrka för att pejla intresset bland hyresgästerna om att överta fastigheterna.

Av tillströmningen att döma tycktes intresset ha varit ganska klent, av totalt 224 hyresgäster infann sig bara 23 (!) – tio procent. Vilket också stämde med verkligheten – med en rösts övervikt kunde affären så småningom genomföras.

Men processen rullade på snabbt. En interimsstyrelse bildades och redan den andra november 2002 inregistrerades Bostadsrättsföreningen Nackspegeln.

Sedan vidtog sedvanliga förhandlingar om prislappen. Wilborgs utgångsbud var 128 miljoner kronor vilket interimsstyrelsen med stöd av besiktningsprotokoll, ansåg var alldeles för högt i förhållandena till fastigheternas skick. Både fönster och badrum behövde åtgärdas snabbt ansåg styrelsen och bjöd 112 miljoner. Till sist kunde parterna enas om ett pris på 115,5 miljoner kronor och  köpekontraktet undertecknades den 27 juni 2003.

Av totalt 224 hyresgäster valde cirka 170 att omvandla sina hyresrätter till bostadsrätter och därmed bli medlemmar i föreningen. Framför allt äldre hyresgäster var tveksamma till ombildningen men alla osäkra fick tre månaders betänketid till oförändrade villkor. Ända upp till ett år var det möjligt att ångra sig fast då hade ursprungsbeloppet indexuppräknats.

De riktigt stora renoveringsjobben kom igång under de tre första åren – byte av alla fönster och balkongdörrar samt stambyte och renovering av badrummen. (Badrumsrenoveringarna hade redan påbörjats under Wilborgs sista år.)

Fram till hösten 2013 har drygt 25 miljoner kronor investerats i fastigheterna.

Här följer en lista över lite större projekt som genomförts under föreningens tid:

 • Byte av fönster och balkongdörrar  (ca 6 mkr)
 • Stambyte och renovering av badrum (ca 13 mkr)
 • Renovering av tvättstugorna. Nya tvättmaskiner och nytt elektroniskt bokningssystem
 • Nya lekplatser på gårdarna
 • Moped och MC-förråd
 • Byte av källardörrar och garageportar
 • Omläggning av sophanteringen. Fyra st. nedgrävda behållare för hushållssopor samt ett återvinningssystem för papper, glas, tidningar, etc har införts.
 • Byte av portar samt målning av trapphus.
 • Tryckvattenledningarna i källarplanet utbytta.
 • Fiber indraget till alla lägenheter och lokaler.
 • Led-belysning längs gårdsvägar och gångstigar
 • Ny trädbelysning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.