Fullsatt festlokal när årsmötet öppnades

Avskräckande bild kan tyckas som illustration för ett årsmöte. Men tio minuter senare är stolarna i princip upptagna till sista plats. 37 medlemmar deltog.

Först kaffe med småprat, sedan vidtog den traditionella årsmötesritualen för de 37 medlemmar som hade samlats den 28 maj i föreningslokalen.

Endast två motioner – dessutom från samma författare – hade församlingen att ta ställning till. Motionären ville att fasaderna skulle upprustas och att balkongväggarna målas i en och samma färg. Styrelsen föreslog avslag för en allmän upprustning och ommålning men tyckte att punktvisa förbättringar är att föredra där det är särskilt angeläget.

Mötesdeltagarna ställde sig bakom styrelsens förslag. Alltså avslag.

Bifall från mötesdeltagarna blev det däremot genomgående på övriga punkter såsom ansvarsfrihet för styrelsen och föreslagen budget för 2019/20. Ett par av styrelsens ledamöter – ordföranden Hans Alstermo och sekreteraren Monica Björklund – hade avslutat sitt tvåårsmandat och valdes om för ytterligare två år. Suppleanten Ann-Charlotte Rääf ville inte bli omvald och in på hennes plats klev Leif Karlsson, tidigare valberedningens ordförande.

Vid förra årsmötet godkändes stadgeändringar som var föranledda av ny lagstiftning, men det krävs alltså två på varandra följande årsmötet för att ändringarna ska gälla. Och allt gick som väntat enligt plan.

Styrelsen fick också förnyat förtroende att fortsätta med den tekniska förvaltningen, dvs att bland annat ansvara för upphandlingsfrågor till samma arvode som tidigare.

Däremot höjdes det vanliga styrelsearvodet på 3,5 basbelopp med ett basbelopp vilket mötesdeltagarna tyckte var rimligt. Ersättningen har legat stilla sedan föreningen grundades 2003 och i förhållande till i storlek jämförbara bostadsrättsföreningar, har arvodet halkat efter.

Efter årsmötets officiella program togs det upp tre frågor som bedömdes ha intresse för medlemmarna.

Fråga 1. Parkeringseländet lär fortsätta och det finns inget politiskt beslut om att införa boendeparkering i Fruängen. Alltså fortsatt fritt fram för firmabilar och ”utsocknes” bilägare att konkurrera om gratisutrymmet. Föreningen planerar därför att ta fram ett underlag för att anlägga ett 25-tal egna p-platser.

Fråga 2. Sortering av matavfall. Ligger på is tills vidare. Först i januari 2023 kan det bli obligatoriskt att ansluta sig till ett återvinningssystem för matavfallet. Det bygger på ett förenklat förfarande där matavfallet läggs i bruna plastpåsar som kan läggas bland vanliga sopor. Genom optisk läsning avskiljs de bruna påsarna vid avfallsanläggningen. En sådan håller nu på att byggas i Högdalen.

Fråga 3. Grannsamverkan för att förebygga brott. Enligt undersökningar minskar inbrotten med cirka 28 procent i områden där de boende tillämpar riktlinjerna i projektet Grannsamverkan jämfört med områden som står utanför. Föreningen ska undersöka projektet närmare och återkommer längre fram med mer detaljerad information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.